Sisällissodasta 100 vuotta

KUOLEMANTUOMIO  OSUUSKAUPANJOHTAJALLE.

Huomasin WL:n jutun 17.1 ”Leppävirralla oli levotonta”, luettuani artikkelin päätin katsoa  E- liikkeen Uranuurtajien, Leppävirran Osuuskaupan sivuja vuosilta 1917 -1918..

Oskari Tammisto valittiin Leppävirran Osuuskaupan johtajaksi syyskuussa 1913. Viisi vuotta hän erittäin menestyksellisesti johti liikettä, jopa niin hyvin tuloksin, että jälkipolvet liittivät hänen nimeensä määräyssanat Leppävirran Osuuskaupan suuri mies. Kansalaissodan jälkiselvittelyssä Oskari Tammisto ammuttiin Leppäviralla 20.2 1918, hänen kolleegansa ja ystävänsä Osuusliike Työnvoiman johtaja Kaarle Lähteenmäki samoin kuin kymmenet osuuskunnan jäsenet ammuttiin Pirtinvirran jäällä 21.2.1918.

Katkelmia Leppävirran Osuuskaupan sivulta:

Oskari Tammisto oli luonteeltaan sovitteleva ja tasapuolinen mies. Osoituksena siitä, miten merkittävänä miehenä Oskari Tammistoa paikkakunnalla pidettiin poliittisena aikana, on se että hänet kutsuttiin juhlapuhujaksi Leppävirran ensimmäiseen itsenäisyysjuhlaan v. 1917.

Vuoden 1917 suurlakon aikana Tammisto teki kaikkensa mielialojen rauhoittamiseksi. Aikakirjoissa kerrotaan, että Tammisto antoi miehen sanan siitä, ”ettei minkäänlaista epäjärjestystä tule Leppävirran pitäjässä tapahtumaan”. Hän yritti estää kaikenlaiset väkivaltaisuudet pitäjässä, mutta siihen hänen puhetaitonsa ei aina riittänyt. Tammisto kieltäytyi punakaartin esikunnan jäsenyydestä, vaikka hänet oli nimitetty punakaartin esikunnan ”tilintarkastajaksi”.

Ratkaisun tapahduttua ja punakaartin hajottua pakomatkalle Tammisto jäi kotiinsa. Hänellä ei ollut syytä paeta, omatunto oli puhdas. Mutta valkoinen kosto ulottui häneenkin. Tammisto vangittiin ja vietiin ”tutkijalautakunnan” eteen tuomittavaksi. Syyttäjänä esiintyi nimismies, jonka hengen Tammisto oli syksyllä v. 1917 pelastanut. Aikakirjat kertovat, että Tammisto oli pitänyt ”tutkijalautakunnassa” pitkän puheen, jossa erityisesti puolusti osuuskauppaa. Omat edesottamuksensa hän jätti tuomitsijain harkintaan. Harkinnan tulos: kuolemantuomio.

Kiihkeän ajan mentyä paikkakunnan porvarillinenkin väestö pahoitteli Osuuskaupanjohtaja Oskari Tammiston teloitusta. Häntä pidettiin oikeamielisenä ja tasapuolisena miehenä. Leppävirran Osuuskauppa kunnioitti hänen muistoaan pystyttämällä patsaan hänen haudalleen.

Nykypolven Osuuskauppajohtajana syvä kunnioitus Leppävirran Osuuskaupan johtaja Oskari Tammiston ja Osuusliike Työnvoiman johtajan Kaarle Lähteenmäen muistolle. Heidän osuustoiminallista työtään ja henkilökohtaista uhraustaan ei voi ylittää. He antoivat kaikkensa.

 

Jorma Tuukkanen, Liikkeenjohdon E-seniorien kunniapuheenjohtaja.