E-senioreiden kirjallista tuotantoa.

 

 Mikko Kääriä "kirjailijana"

 

Mikko Kääriä on toiminut lukuisissa työtehtävissä Osuusliike Elannossa mm. Elannon Ravintolat Oy:n toimitusjohtajana. Jo silloisessa tehtävässä hänen mielessään alkoi itää kirjan kehitystyö.

Kirja on nyt Haaga-Helian ammattikorkeakoulun oppikirja,joka ohjaa lukijansa uuteen suunnittelutapaan palvelutuotteiden rakentamisessa. Kirja on 164-sivuinen ja nimeltään "Kun myydään huulipunaa, myydään kauneutta".

Kirjan hinta on 30,- euroa senioreille eli sama kuin opiskelijoille.

Mikon kirjan voi tilata sähköpostilla:

mona.selin@haaga-helia.fi

 

 

 

Pitkää, pizzaa ja poutapilviä. Ekan hotelli- ja ravintolatoiminta 1983-1989


Joukko Ekan hotelli- ja ravintoltoiminnan ja Restelin entisiä työntekijöitä - Esko Alarvo, Kalle Ikäläinen, Jaakko Lindén,Yrjö Vanhanen ja Rauno Järvinen, joka menehtyi kirjan ollessa lähes valmis - ovat otsikossa mainitun 120 sivuisen kirjan takana. Kirja kertoo Ekan hotelli- ja ravintolatoiminnasta 1983 -1989.
Kirja kertoo muutoksesta, joka alkoi 1980-luvulla, jolloin ryhdyttiin muuttamaan toimintamalleja. Alkoholilainsäädännön uudet tulkinnat ja yhteiskunnassa tapahtuneet muutokset osuivat samaan hetkeen, kun 39 OTK:laista osuusliikettä fuusioituivat E-osuuskunta Ekaksi vuonna 1983. Silloin syntyi suurin pohjoismainen yhtenäisesti johdettu alan yritys eli Ekan hotelli- ja ravintolatoimiala.
Viidessä vuodessa tehtiin yli 200 ravintolamuutosta sekä uusperustantaa. Aikaisemmin muodostetun Cumulus-ketjun toimintaa kehitettiin entistä tehokkaammaksi ja ketjua laajennettiin. Vuonna 1989 toiminta jatkui Restel -nimen alla ja seuraavana vuonna siitä tehtiin oma osakeyhtiö.
Hotelli- ja ravintola-alalla kaikki asiat eivät ole muuttuneet 30 vuoden aikana. Vieraanvaraisuus ammattina -käsite ei ole poistunut menestystekijöiden joukosta nykypäivänäkään.

Raimo Pulkki esittele Tauno Tuomivaaran tuotantoa.

                     ( Runonäyte teoksesta)

 

                   Kun kareilta loppuvat kaikki, kukatkin

                   alkaa meri

                   äänen kanssa tai ilman

                   Kun värit loppuvat

                   on jäljellä sininen

                   Ennen tyhjyyttä

                   on jäljellä vesi

                   seuranaan tuulen liike.

Tauno on pitkän työuran E-liikkeen kuvioissa tehnyt (YH-rakennuttaja, EKA-kiinteistöt ja viimeksi VVO-yhtymä), syntynyt 1944 Längelmäellä. Ensimmäiset runonsa julkaissut jo 1960-luvulla. Hänen runoteoksensa Odysseuksen jalanjälki ilmestyi 2017 Enostonen kustantamana.

Kustantaja kuvaa kirjaa: Odysseuksen jalanjälki on viisas kirja , joka kuvaa maailmaa sellaisena kuin se on: miten vähän aikakausista jääkään lopulta näkyviin, mitä me jätämme jälkipolville. Odysseuksen jalanjälki on yhtälailla meren hiomaa marmoria kuin kartta, ohikiitävä maisema junan ikkunassa.

Viimeisin runoteos Jälkiä jättämättä julkistettiin viime kesän alussa Turun kirjamessuilla. Se pohtii maailmaa vanhenevan ihmisen näkökulmasta. Runoilija katsoo jo osin taakse, jättää hyvästejäkin, mutta aistit ja havainnot ovat yhä tarkkoja, sanat punnittuja ja harkiten paperille kirjoitettuja.

Kirjat ovat saaneet kiittäviä arvioita. Ja niitä on saatavissa niin tekijältä kuin nettikaupasta ainakin enostone.fi osoitteesta.

Hyvien runohetkien merkeissä, Raimo Pulkki